Als je wilt gaan verbouwen dan is een goede voorbereiding essentieel. Hoe meer zaken je voor in het proces bepaalt, hoe goedkoper het is. Elke verandering TIJDENS de bouw kost namelijk veel geld en levert meestal ook nog eens vertraging op. Daarnaast bestaat het risico dat sommige dingen al niet meer mogelijk zijn en dat een verandering een teleurstellend compromis wordt van wat je eigenlijk had gewild en wat technisch nog mogelijk was.
If you decide to renovate your home a good preparation is essential. Therefore 8 tips to do so.
1) Woonwensen
Hoe concreter je uitgangspunten zijn, hoe beter het resultaat. Wat wil je bereiken? Heb je behoefte aan meer ruimte in de keuken? Wil je een kantoor aan huis? Je begint met het doel van de verbouwing en daarna maak je het doel zo precies mogelijk. Hoe meer je op papier zet hoe efficiënter je verbouwing wordt. Een grote keuken betekent voor iedereen iets anders. Wil je een woonkeuken voor het dagelijkse gezinsleven of ben je een enthousiaste hobbykok? Het helpt om in gedachten de ruimte alvast te gebruiken: hoeveel tijd breng je ergens door, met wie en welke handelingen verricht je dan? Dat geeft je houvast voor ontwikkeling van je plannen.
Kijk ook naar je huis als geheel. Als er nog dingen zijn die je in de toekomst wilt of moet aanpakken dan kan het lonen om dat in één keer te doen. Wees er in ieder geval zeker van dat deze verbouwing niet in de weg staat van toekomstige veranderingen.
It is most important to define the goal. What do you want to achieve? Do you need more space in the kitchen? Do you want a home office? You start with the purpose of converting and then you make the goal as precise as possible.
2) Ontwerp
Pas daarna ga je bepalen welke ruimte je nodig hebt voor je woonwensen. Maak een plattegrond van je huis met daarnaast een tekening van de gewenste situatie. Misschien betekent dat inderdaad wel een uitbouw. Maar het overzicht van de bestaande situatie kan je ook het inzicht geven dat je wensen passen binnen je huidige huis als je zou gaan verbouwen. Je architect kan een maquette of een 3D tekening voor je maken om de ruimte inzichtelijk te maken, of je leert jezelf het gratis en makkelijke 3D tekenprogramma SketchUp aan. Als je een moodboard wilt maken lees dan ook even deze blog met tips.
Dit is het moment om keuzes te maken. Maak de meer en minder belangrijke dingen inzichtelijk zodat je makkelijker kunt kiezen wanneer het gaat over het doel van de verbouwing, de leuke extra’s en de mogelijkheden.
Only then do you determine which spaces you need for your lifestyle. Make a floor plan of your home with next to it a drawing of the desired situation. The overview gives you an insight into the necessary construction work.
3) Geldzaken
Eén van de dingen die je verbouwing mogelijk maken is natuurlijk het budget. Bepaal wat je wilt uitgeven en bespreek een eventuele verhoging van de hypotheek met de bank. Je kunt niet elke verbouwing (helemaal) terugverdienen doordat je huis meer waard wordt. Het is ook een investering in je eigen woonplezier.
Naast de bouwkosten en misschien de aanschaf van een keuken moet je ook rekening houden met aanvullende kosten, zoals de legeskosten van de gemeente wanneer je een vergunning aanvraagt, de kosten van de architect en misschien van een constructeur. Deze kosten kunnen je allemaal meefinancieren met je hypotheek.
Neem in je budget een post op voor de inrichting zoals meubels, verlichting, vloerbedekking, zonwering, gordijnen, de tuin, het terras enzovoort.
In addition to the construction costs and possible the purchase of a kitchen you should also take into account additional costs, such as legal costs, costs of the architect and perhaps a constructor. Don’t forget to reserve some money for furniture, lighting, carpets, blinds, curtains, the garden, a terrace and so on.
4) Bouwbesluit
Alle gebouwen moeten voldoen aan de regels van het bouwbesluit, ook als je geen vergunning hoeft aan te vragen. Let er dus op dat je bouwbedrijf volgens de regels bouwt. Vooral de regels die gaan over het isoleren van een nieuwe toevoeging aan je huis, zoals een uitbouw of dakkapel, zijn sinds begin 2015 drastisch gewijzigd. De minimale Rc waarde (de isolatiewaarde) van een dak van een uitbouw is nu bijvoorbeeld Rc 6 in plaats van Rc 3,5. Dat is nogal en verschil en vraagt daarom een andere manier van bouwen. Het hele bouwbesluit staat online op www.bouwbesluitonline.nl
Een hele handige website is www.omgevingsloket.nl waarop je aan de hand van een vragenlijst te weten kunt komen of je voor jouw plannen een vergunning nodig hebt of niet.
En op www.ruimtelijkeplannen.nl kun je zoeken naar het bestemmingsplan voor jouw buurt.
All buildings must comply with the rules of the building code, even if you do not need a permission. So be careful that your construction company works according to the rules.
5) Architect
Net zoals een (goede) architect je zal adviseren een paar offertes op te vragen bij bouwbedrijven, is het zinvol om zelf ook kennis te maken met een aantal architecten. Een goede blog (in het Engels) over het kiezen van een architect is van Bob Borson, die blogt op Life of an Architect.
Natuurlijk is de prijs van belang. Let er tijdens een kennismaking ook op of je een ‘klik’ met iemand hebt. Vraag naar referenties en informeer naar de werkwijze en de organisatie van het architectenbureau. Ook de manier waarop iemand met je communiceert is belangrijk, jullie gaan een lang en intensief proces aan en dan is het wel zo fijn als dat soepel en vlot verloopt.
You can get to know a couple of architects before you choose one. It makes the process much more easier and fun when you get along with this person, and when he or she communicates well.
VRAAG NIET aan tien verschillende architecten een gratis ontwerp voor je te maken waarop je je keuze kunt baseren, dat is net zo raar als tien gratis biefstukken willen krijgen en dan alleen de lekkerste betalen. Je kunt op andere manieren uitvinden of iemand bij jouw opgave past.
6) Tijd
Neem de tijd. Elke stap in het proces verdient voldoende aandacht. De architect heeft tijd nodig om een goed ontwerp te maken en hij of zij zal jullie ook vragen elke stap te overdenken. Maak het ontwerp in elke fase ‘eigen’. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je naar het gewenste doel toewerkt. Pak je doelen van de eerste stap er nog eens bij: zitten jullie nog op de goede weg? Leg het plan soms ook een paar dagen weg. Misschien helpt het om met behulp van tape of touw de contouren van het plan uit te zetten. Schuif alvast wat met je meubels; zorg ervoor dat je weet wat je straks krijgt.
Bedenk dat je nog jaren met veel plezier gaat wonen in je verbouwde huis!
Take your time. Each step in the process deserves adequate attention. The architect needs time to make a good design, and he or she will also ask you to think about every step too. Make sure you know what you get in the end.
7) Team
Het lijkt logisch om de goedkoopste partij te kiezen als je gaat verbouwen maar dat is het niet. Het is belangrijker dat alle partijen onderling goed kunnen samenwerken voor het beste resultaat. Een moeizaam bouwproces is frustrerend voor iedereen. Bouwers die niet als een team samenwerken zitten elkaar soms in de weg. En het kost veel tijd aan projectleiding (of je dat nu zelf doet of je architect), omdat er continu moet worden bijgestuurd. Het maakt een bouw allesbehalve efficiënt en plezierig. Wanneer alle partijen op elkaar zijn ingespeeld komen ze het snelst tot de beste resultaten. Vertrouw daarbij ook op het oordeel en de ervaring van je adviseur.
It is important that all parties work together well for best results.
8) Geniet!
Met de juiste voorbereiding, het overzicht en een goed team is een bouwproces namelijk ook echt heel leuk om te doen! Wees geïnteresseerd in de mensen die voor je werken en zorg voor een positieve sfeer op de bouw. Als jij er lol in hebt en je betrokkenheid toont dan doen de bouwers ook hun best voor jou.
Be interested in the people who work for you and try to provide a positive atmosphere at the building site. Enjoy the process!
En een afspraak maken met mij voor een Stoel aan Tafel gesprek mag ook!
Geef een reactie