De komende tijd beschrijf ik in een aantal posts de uitbreiding en verbouwing van een vrijstaande bungalow. Deze post gaat over de eerste stap: het ontwerp. Ik vertel je hoe ik samen met de opdrachtgevers een ontwerp maakte voor een bestaand, zeer gedateerd, huis met een programma van eisen en wensen (pve), de planning en het budget. Misschien breng ik je nog op ideetjes voor je eigen huis als je ziet hoe een andere visie en aanpak werken. In dit geval was het één ingreep die de oplossing bleek voor een behoorlijk deel van het pve EN een enorme verbetering was op een aantal andere punten.
Na vandaag zal ik nog drie posts schrijven over dit plan. Waar moet je bijvoorbeeld aan denken tijdens de bouwvoorbereiding en wanneer heb je een omgevingsvergunning nodig? En ook hoe de uitvoering is gegaan met een paar mooie en handige oplossingen in het interieur. En als laatste natuurlijk het prachtige eindresultaat!
Locatie is alles, de rest kunnen we ontwerpen.
Vaak maken opdrachtgevers een Stoel aan Tafel afspraak wanneer ze een nieuw huis gaan kopen, daar ideeën bij hebben en mij uitnodigen om mee te kijken om deze te toetsen. Ook zijn opdrachtgevers erg benieuwd welke verbeteringen ik kan voorstellen. Een verbouwing is een grote investering en daarvan wil je wel zeker weten dat je het goed doet nietwaar?
Tijdens onze eerste kennismaking gingen we in het nieuwe huis kijken. Vaak zijn dat huizen waar je ‘doorheen moet kijken’. Ik let dan op of het huis in de basis goed is. Laat de constructie bijvoorbeeld eenvoudig een verbouwing toe? Ik kijk naar ramen en buitendeuren, de plek van de meterkast, een cv-ketel en toe- en afvoeren. Ik moet er een beeld van krijgen omdat deze ingrepen het meeste kosten.
Het kennen van het huis helpt me om een realistisch plan te maken. Stel dat ik alles los laat en in het ontwerp verplaats ik zowel de meterkast als de cv en alle ramen en deuren in de buitengevel, dan is mijn bouwbudget al op. Ik heb er eerder een post over geschreven, hoe ik als ontwerper afwisselend heel precies en heel los werk.
In het kort: ik laat het los om te onderzoeken wat voor kwaliteit ik kan toevoegen en ik houd het in gedachten zodat ik al ontwerpend afwegingen kan maken. Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen met een eindeloos bouwbudget en (ver)bouwen betekent kiezen. Ik help dan om de juiste keuzes te maken.
De locatie was trouwens top! Een mooie tuin op de zon, midden in het dorp en toch vrij. Daarnaast staat het huis op een oude zandplaat, dus van verzakkingen en dergelijke heeft niemand in de buurt last. Handig als je wilt uitbreiden!
De uitbreiding opzij maakt leefruimte aan de tuin mogelijk.
Het ontwerpen van een uitbreiding was niet de vraag. De opdrachtgevers waren eigenlijk van plan vooral intern te verbouwen en een kleine serre aan de achterkant opnieuw op te bouwen. Ze wilden een ruime slaapkamer en bijkeuken aan de achterkant van het huis en een open woonkamer en keuken aan de voorkant. Maar op die manier zouden ze geen leefruimtes bij de tuin hebben, terwijl die tuin juist een kwaliteit van het huis is!
Door niet alleen naar achter uit te bouwen, maar ook naar de zijkant was het mogelijk om naast een slaapkamer en bijkeuken de eethoek grenzend aan de tuin te maken. In het ontwerp vloeien daarmee de leefruimtes aan de voor,- en achterkant van het huis in elkaar over. Met de keuken daartussenin als een kantelpunt van waaruit je zowel contact hebt met de woonkamer aan de voorkant als de eethoek bij de tuin.
En nog meer voordelen van deze ingreep!
De huidige voordeur was slecht zichtbaar vanaf de stoep. Hij lag in de zijgevel van het huis, iets terug in de gevel en het pad ernaartoe was overwoekerd door planten en struiken. Door de uitbreiding aan de zijkant konden we een nieuwe entree realiseren die je direct ziet vanaf de voorkant van het huis. Je kunt daarmee ook een mooi en eigen stempel drukken op het huis.
Na de voordeur kom je in de hal waar alle ruimtes van het huis op aansluiten. Dat is dus een drukke verkeersruimte. Daarbij moesten er nog een gardrobe, een toilet en een meterkast in passen. Je begrijpt dat een beetje ruimte in de hal om te kunnen bewegen wenselijk is. Als ontwerper moet je voorkomen dat je een ruim huis maakt terwijl de beweegruimte in zo’n veelgebruikte hal aan de krappe kant blijft. Dat was al het derde voordeel.
Het vraagt moed om het perfecte plaatje van je lang gekoesterde droomhuis weer los te laten.
Door deze organisatie konden we zelfs nog een ingebouwde garderobekast maken waardoor de hal ook makkelijk op te ruimen is. Daarnaast kon ik meer daglicht toevoegen waardoor je minder snel lampen hoeft aan te doen.
En ik zei het al over de voordeur: door de uitbreiding opzij met een nieuwe entree voeg je direct karakter toe aan je huis. Door de nieuwe voordeur, de kleuren, het mooie metselwerk en de detaillering van de uitbreiding kun je zien dat er iets is veranderd aan het huis. Anders was dat beperkt gebleven tot de interne ruimtebeleving van de bewoners zelf. Door iets te doen aan de buitenkant, helemaal in de stijl van de bewoners ontworpen en uitgevoerd, wordt het huis ‘eigen’.
Andere ogen mee laten kijken.
Zo zie je dat je met één ingreep ontzettend veel kwaliteit toe kunt voegen. Daarom loont het ook zeker om een onafhankelijk iemand mee te laten kijken als je plannen hebt. Vaak fantaseer je al jaren over je droomhuis en is het plaatje in je hoofd al helemaal perfect. Het vraagt moed om dat weer los te laten.
De volgende keer vertel ik je meer over de bouwvoorbereiding en wanneer je een vergunning nodig hebt. Ik laat je dan ook zien hoe het plan ruimtelijk in elkaar steekt.
Heb jij al een droomhuis in je hoofd? Of misschien fantaseer je wel eens over een aanpassing van je huidige huis waardoor dat jouw droomhuis wordt. Hoe zou je dan op andere gedachten kunnen worden gebracht?
Geef een reactie