Vanaf oktober is het tuinseizoen afgelopen en leven we meer binnenshuis. Daarom maken we het gezellig binnen en/of schuiven we de meubels weer eens naar een andere plek. Logisch dat oktober DE woonmaand is. Daarna wordt het tijd om na te denken over het onderhoud van je huis. Regelmatig onderhoud is goed voor de waarde van je woonhuis. En het kan helpen problemen te voorkomen op het moment dat je ze net niet kunt gebruiken.
De beuk in onze tuin is het meeste blad wel kwijt, dus tijd om het afgevallen blad uit de dakgoot te halen. Het is handig om bij je jaarlijkse inspectie van boven naar beneden te werken, dus eerst het dak, een schoorsteen, de dakgoten et cetera. Daarna de buitenmuren en alle ramen en deuren en tot slot de installaties. Dit is ook de beste volgorde bij eventuele reparaties.
Het onderhoud van je dak
Kijk of alle pannen nog op de goede plek liggen en/of er geen dakpannen zijn gebroken. Zijn de aansluitingen van alle openingen in het dak zoals ventilatiepijpen of dakramen nog waterdicht? Inspecteer de aansluiting van het dak op je muren zoals je loodslabben en de dakgoten.
Controleer of de regenpijpen nog goed vastzitten aan de dakgoot en het water goed doorloopt. Als er ergens een verstopping zit moet die worden verholpen. Haal het vuil uit de dakgoot zoals afgevallen bladeren. Heb je een zinken dakgoot controleer dan extra op roest (bijvoorbeeld van de ophangbeugels of een verloren spijker). Kijk in de dakgoot of alle verbindingen nog heel zijn.
Een plat dak heeft extra aandacht nodig. Verwijder de rommel die zich in de loop van de tijd heeft verzameld en loop het dak na op kleine scheurtjes in de dakbedekking. Let goed op de aansluiting met de dakrand en andere stukken waar de dakbedekking onder een hoek is geplakt zoals bij een pijp of raam. Herstel de kleine plekjes zelf even, maar als er grotere stukken dakbedekking slecht zijn is het beter om er een vakman naar te laten kijken.
Bij zowel schuine als platte daken is de aansluiting tussen het dak en opgaande gevels of dakdoorvoeren en dakramen kwetsbaar. De kans op lekkages is hier het grootst, dus kijk goed of de aansluitingen geen gebreken vertonen. Is het lood gescheurd of opgewaaid laat dan een vakman komen om het te herstellen.
Waar je op moet letten bij een gevel
Een gevel van baksteen zal niet snel voor problemen zorgen. Wanneer je mos of algengroei ziet is het wel belangrijk deze te verwijderen. Probeer te achterhalen waardoor de gevel last heeft van deze aanslag en los dat probleem op. Misschien lekt de dakgoot of staat er een boom te dicht op de gevel waardoor hij niet goed kan opdrogen. Bij vorst kan een vochtige gevel snel beschadigen.
Het voegwerk kan slijten, door het weer of ouderdom. Het kan daardoor afbrokkelen en voor problemen zorgen. Als een voeg te slecht wordt kan hij het vocht niet meer goed buitenhouden. Loop de voegen daarom even na want het is makkelijk te herstellen.
Sommige voegen zijn bewust open gelaten. Dit is om de spouw te ventileren. Je ziet ook vaak ventilatieroosters onderaan je muur zitten. Het is belangrijk dat deze openingen vrij blijven voor een goede ventilatie van de spouw.
Ramen en deuren
Daarna controleer je de ramen en deuren. Is het schilderwerk nog goed of is het beschadigd? Is de verf in de hoeken nog steeds dekkend? Het is beter om nu alvast de kleine plekjes bij te werken en deze in het voorjaar echt goed te behandelen. Let er op dat er geen water kan blijven staan op de kitvoeg tussen het hout en het glas. Controleer gelijk of je raamdorpel nog heel is en hij het regenwater goed van de gevel weghoudt. Aanslag onder een raam is vaak een teken dat je de dorpel moet herstellen.
Als je het nu inspecteert, dan heb je een overzicht wat je deze winter moet herstellen. Plan deze klussen dan ook voor een paar weekenden in, daar heb je van het voorjaar weer plezier van.
De ventilatieroosters moeten ook af en toe schoongemaakt worden om goed te kunnen ventileren. Doe ze liever ook niet helemaal dicht, de afvoer van vochtige, warme lucht is belangrijk.
Gaat het hang- en sluitwerk stroef dan kun je het behandelen met teflon spray. En ben je nog tevreden over de kwaliteit van de sloten of is dit een goed moment om je huis nog beter te beveiligen?
Voorkom dat je hartje winter zonder verwarming zit!
Het is verstandig om het periodieke onderhoud aan de verwarming nu uit te laten voeren. Eventuele storingen kunnen opgelost worden voordat het echt koud wordt. Als je al een oude cv-ketel hebt dan kan het lonen om deze te vervangen. Nieuwere ketels zijn een stuk energiezuiniger. Tegenwoordig zijn er ook hybride cv- ketels te koop die kunnen samenwerken met een warmtepomp, mocht je die aanschaf overwegen voor de toekomst.
Zet de thermostaatkranen op de juiste temperatuur, blaas het stof achter de verwarming weg en kijk of de radiatoren nergens roestplekken vertonen. Dat geldt overigens ook voor de verwarmingsbuizen. Werkt de verwarming optimaal of kun je je verwarmingsbuizen op sommige plekken nog inpakken met isolatiemateriaal zodat je niet zoveel warmte verliest?
Loop ook eens langs alle ramen en deuren om controleren of je nergens tocht voelt en of je dat kunt verhelpen.
De laatste klusjes
Is de schoorsteen al geveegd en de buitenkraan dicht? De wasdroger wordt misschien de komende periode intensiever gebruikt dus maak die ook weer eens goed schoon. Het is belangrijk de droger vrij van stof en pluis te houden want dan kan hij zijn warmte goed kwijt.
Het is een prettig idee als je jaarlijks de houten onderdelen in je huis controleert op ongedierte zoals houtworm. Kijk of je gaatjes ziet die er eerst niet waren of dat je vers zaagsel ziet in je balken of zoldervloer. Een actieve houtworm herken je aan de kleine hoopjes zaagsel buiten de gaatjes en kun je maar beter bestrijden. Laat voor andere aangetaste stukken hout liever een expert meekijken.
Verwen jezelf met een fijn interieur
O, stap zes, maar niet onbelangrijk! Maak je huis extra gezellig met kaarsen, dekens en een paar kleine veranderingen. Schuif wat met je meubels of koop voor elke ruimte één mooi, nieuw accessoire. Een mooi plaid, een goede plant (ook voor de luchtzuivering) of iets leuks van de Kringloop wat je kunt opknappen. Zo breng je persoonlijkheid in je huis. In de slaapkamer kan een nieuw dekbedovertrek een groot verschil maken. Dompel jezelf onder in luxe, je hebt het verdient. Het is DE tijd van het jaar om gezellig samen te zijn. Maak tijd voor elkaar, voor jezelf en ontspan….
Vergeet ik nog iets of heb je nog een leuke tip? Laat het achter in de reacties dan voeg ik jouw tip toe!
Geef een reactie