Krijg jij ook jeuk als je iemand hoort praten over beestjes? En weet je dan wel zeker dat je verder wilt lezen? Wij hebben ze namelijk: houtwormen. Of hadden, als het goed is. In de herfstvakantie hebben we al het hout in ons huis laten behandelen door een bedrijf in ongediertebestrijding en zijn wij een dagje naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen geweest.
Meer of minder milieuvriendelijk
Je kunt houtworm bestrijden met hitte, kou of bestrijdingsmiddelen. Kleine objecten van hout kun je zelf een tijd in de vriezer leggen of in de oven verhitten. Dat laatste wordt niet echt aangeraden door de experts vanwege het brandgevaar. Voor grotere meubels zijn er speciale bedrijven die dit voor je kunnen doen. Dat is verreweg de meest milieuvriendelijke methode.
Een warmtebehandeling van een heel huis door een professioneel bedrijf kan ook, maar het kost veel energie, tijd en geld. Dan heb je nog keuze uit twee soorten bestrijdingsmiddelen: op water,- en oliebasis. De middelen op oliebasis bevatten voor het grootste deel kerosine aangevuld met het bestrijdingsmiddel. Bij deze methode mag je twee dagen de behandelde ruimtes niet gebruiken. Wij kozen voor een behandeling met een middel op waterbasis en dan mag je na vier uur goed ventileren terug in de ruimtes. Milieuvriendelijk is het niet omdat beide bestrijdingsmiddelen giftig zijn voor waterorganismen, maar de milieubelasting is wel minder. Niet ieder bedrijf biedt het middel op waterbasis het aan, dus vraag er naar als je je hout ook wilt laten behandelen.
In principe konden we de dezelfde dag weer naar huis. Er komt wel een fijne nevel vrij tijdens de behandeling en daarom moesten we alle bedden en kledingkasten afdekken. We zagen het zelf niet zo zitten om aan het eind van de dag de slaapkamer weer op orde en schoon te maken.
Milieuvriendelijk is het niet, maar de milieubelasting is wel een stuk minder.
We zijn op de dag van de bestrijding naar het Zuiderzeemuseum geweest en logeerden in een fijne bed & breakfast. Toevallig ook een mooi verbouwde woonboerderij, dus dan weet je direct weer waarvoor je het doet ; )
Culturele dag in Zwolle
De volgende dag had ik vrij gepland om naar de Fundatie in Zwolle te gaan. Het is wel net zo makkelijk om dat in de herfstvakantie te doen. Momenteel is daar een prachtige tentoonstelling te zien met werk van Giacometti en Chadwick.
Het is belangrijk om dat soort dingen te doen. Ik vind het heerlijk om af en toe alleen te zijn en mijn gedachten de vrije loop te laten. En zo’n dag doen wat je wilt, wanneer je het wilt, voelt zo luxe! Vooral het werk van Chadwick maakte indruk, al zijn figuren hebben een relatie met ruimte; soms door onderling contact alsof de figuren dansen, soms naar binnen gekeerd of met omringende lucht. Het contact is er altijd.
Het was dan wel een museum dicht bij huis maar dat vind ik niet erg. In Zwolle is een prachtige boekenwinkel, Waanders in de Broeren, waar ik graag naar toe ga en nu kon ik ’s middags ook nog de slaapkamer weer klaar maken voor die nacht. Na zo’n dag zit ik weer vol energie om verder te bouwen aan ons huis.
Ons houten huis
Alle sporen, oude gebinten, het nieuwe houten dakbeschot, de nieuwe wanden en de oude vloeren zijn behandeld. Bij elkaar is dat meer dan de helft van ons huis. Alleen de begane grondvloer en de gevels zijn niet van hout. Hout is super makkelijk om zelf te verwerken, duurzaam en licht. Juist dat laatste is belangrijk bij een renovatie, omdat een bestaande fundering niet berekend is op extra gewicht van beton en staal.
Deze week maken we de vliering nog dicht met houten vloerplaten zodat we onze spullen eindelijk fatsoenlijk kunnen opbergen. Daarna pakken we de borstwering aan. Een deel van de borstwering is nu nog een kale steensmuur en daar maken we een dunne isolatielaag op met wandverwarming, afgewerkt met een leemlaag. We maken hier geen voorzetwand met een hoge isolatiewaarde omdat de borstwering maar vijftig centimeter hoog is. Het warmteverlies is hierdoor nihil en de grote energiewinst zit al in de kap die wel goed is geïsoleerd. Bij duurzaam bouwen moet je ook altijd de (materiaal)investering ten opzichte van de energiewinst kritisch blijven bekijken.
Neem jij voor jezelf wel eens zo’n dag vrij van werk en gezin? En heb je nog goede tips voor een museum waar ik de volgende keer heen kan gaan?
Wil je meer lezen?
Verbouwing woonboerderij deel 1: Ons tijdelijke hipster interieur
Verbouwing woonboerderij deel 2: Ze zijn begonnen!Verbouwing woonboerderij deel 3: Oude foto’s
Geef een reactie