Stoelendansen

blurred lines between life and architecture

  • about
  • architectenbureau

Zoeken naar een duurzame warmtebron: voorbij de impasse

14 mei 2018 by janita // 3 Comments

Een tijdje terug plaatste ik op social media al een bericht dat ik werkte aan een blogpost met de voorlopige werktitel ‘impasse’. Onze zoektocht naar een duurzame warmtebron leek te stranden omdat niks écht duurzaam is. Vorig jaar schreef ik nog een post over onze plannen voor een duurzame warmtebron, vandaag weten wij het ook niet meer zo goed.

Wanneer ik het heb over ‘duurzaam’ dan bedoel ik de betekenis die Marieke Eyskoot eraan heeft gegeven: met respect voor mens en omgeving. Dat betekent ook dat sommige keuzes niet te maken zijn. En houtkachel brengt fijnstof in de lucht en hoe duurzaam is de productie van zonneboilers eigenlijk?
Laat je ook niet gek maken, misschien kun je in deze blog de informatie vinden die je nodig hebt om een keuze te maken die bij jouw situatie past. Als je maar kiest, dan kun je het eigenlijk niet fout doen.

Een illusie armer

Het begon met de Finoven die ik graag wilde. Een warmte accumulerende houtkachel die met één keer per dag stoken, vierentwintig uur warmte afgeeft. Het systeem is eenvoudig; de afvoerleiding van de warme lucht gaat nog een paar keer rond voordat de warmte naar buiten verdwijnt. Door deze omleidingen kan de massa van de kachel de warmte opnemen. Een Finoven maakt heel efficiënt gebruik van de bron en heeft een goede verbranding en is een duurzame manier om je huis te verwarmen. Een Finoven kan je echter niet voorzien in warm tapwater voor bijvoorbeeld je badkamer. Daarbij is een back-up systeem wenselijk voor als je niet kunt stoken.

De nadelen van een Finoven:

  • Je moet de mogelijkheid en discipline hebben om dagelijks te stoken
  • Je hebt voldoende ruimte nodig om een flinke hoeveelheid hout op te slaan.
  • Je hebt een tweede warmtebron nodig.
  • Ook bij ongunstige weersomstandigheden om te stoken, bijvoorbeeld bij mist of windstil weer, is het je primaire warmtebron.

Voor mij was de doorslaggevende reden echter de manier van verbranden. De kachel wordt zo hoog opgestookt dat het geen prettige haard is om bij te zitten, terwijl ik die (naar nu blijkt onterechte) voorstelling er wel van had. Het heet niet voor niets ‘oven’. Er is een hoge verbrandingstemperatuur nodig om alle massa op te warmen en ik vond dat zelf heel onaangenaam om bij in de buurt te zijn.

Er waren nog een aantal redenen waarom wij afzagen van een Finoven en dat had te maken met ons huis, de plannen en de oriëntatie op de zon. In onze situatie lukte het niet om het te integreren in een betaalbaar en slim systeem. Mogelijk is dat in jouw situatie anders.

Dus zochten we verder

Met de prijs van een Finoven en het back-up systeem in gedachten konden we de afweging maken of een warmtepomp dan een optie was. Nog één keer over de techniek van een warmtepomp, aan de hand van een lucht-water warmtepomp:

Een warmtepomp die de buitenlucht gebruikt als bron is eigenlijk een airco die je om kunt schakelen. Een lucht-warmtepomp neemt warmte op uit de buitenlucht en geeft dat af aan het koudemiddel van een binnen-unit. Deze unit haalt de warmte uit het koudemiddel en geeft het af aan het afgiftesysteem in je huis, meestal het warmwater systeem.

De keuze voor het type bron is wat lastiger. Lucht-water warmtepompen zijn niet overal meer toegestaan vanwege het geluid dat ze produceren. Een bron in de grond is echter een prijzige aangelegenheid, zeker bij renovatieprojecten omdat je het niet kunt meefinancieren met je hypotheek. Toch gaan wij de komende weken de verschillende warmtepompen onderzoeken en kijken of we de kosten helder kunnen krijgen.

20180514_stadsboerderij_verbouwing_duurzame_warmtebron (4) 20180514_stadsboerderij_verbouwing_duurzame_warmtebron (3)

Andere afvallers

Voor zonnecollectoren als warm waterbron heeft ons dak niet de juiste oriëntatie op de zon. Ook ontbreekt het ons aan voldoende geschikte ruimte op het dak omdat we wonen in een beschermd stadsgezicht.
De vinding uit Hardenberg die kortgeleden werd gepresenteerd, een Reduxion Ecoliner, is pas vanaf het najaar beschikbaar voor de particuliere markt. En in het najaar moet onze nieuwe warmtebron in bedrijf zijn. Stel dat de beschikbaarheid laat in het najaar is en we zouden op een wachtlijst komen dan zou het zomaar midden in de winter kunnen zijn voordat we een warmtesysteem hebben.
Van pellet kachels ben ik niet zo enthousiast. Je creëert een nieuwe afhankelijkheid van pellets (die ingescheept moeten worden), je kunt de ventilator horen en je moet ook hier voldoende ruimte hebben voor de bulk pellets. Overgaan op hout stook als je primaire warmtebron geeft veel overlast voor mensen met longziektes, net als bij een Finoven.

Ondertussen

Is er een manifest ingediend bij de tweede kamer om het plaatsen van nieuwe ketels per 2021 te verbieden. Het is een voorstel van een brede coalitie, waarin de organisatie van de installatiebranche Uneto-VNI, de fabrikanten van cv-ketels, milieuorganisaties (waaronder Greenpeace en Milieudefensie) en een groot deel van de energiesector zijn vertegenwoordigd. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft eind vorig jaar de tweede kamer ook al toegezegd dat hij zou laten onderzoeken hoe de cv-ketel ‘geleidelijk kan worden uitgefaseerd’.

Wanneer de verkoop van CV ketels waarschijnlijk wordt verboden, terwijl een CV ketel op dit moment maar een factie kost van de duurzame alternatieven, dan ben ik benieuwd of er plannen zijn betreffende de financiering.

En om het nog ingewikkelder te maken

Zijn er meerdere partijen goed lobby aan het voeren om het gebruik van houtkachels aan banden te leggen. Rook van houtkachels is schadelijk voor je gezondheid en mensen met gevoelige luchtwegen zoals longpatiënten en mensen met astma kunnen er veel last van hebben. Nu er steeds meer mensen hout gaan stoken wordt de overlast alleen maar groter.
In buurland Duitsland moeten een groot aantal soorten kachels verplicht jaarlijks geveegd worden. En de schoorsteenvegers hebben de bevoegdheid een kachel of open haard te verzegelen als de eigenaar niet schoon stookt.

Het lijkt me logisch dat het gebruik van houtkachels de komende jaren aan banden wordt gelegd maar niemand weet nog hoe. Worden er gebiedsbeperkingen ingevoerd of komen er eisen waar een nieuwe kachel aan moet voldoen? Zolang daar nog geen duidelijkheid over is vind ik het lastig om te investeren in een warmtebron op hout.

Hoe nu verder

Moeten we wachten? Wachten tot we weten wat de regels worden voor hout stook en wachten tot er meer alternatieven komen voor een duurzame warmtebron als vervanging van de CV op gas? Wachten op de Ecoliner?
De impasse uit de titel verwoord mijn gevoel dat de huidige tijdsgeest betaalbare alternatieven gaan afdwingen, maar wat doen we dan in de tussentijd?

Nog even terug naar de basis

Wanneer je duurzaam wilt bouwen concentreer je je eerst op het beperken van de energievraag. Wij gaan ons huis daarom isoleren en voorzien van vloer, – en wandverwarming. Dat werkt op een lage temperatuur en is dus in ieder geval zuiniger dan traditionele radiatoren. Ik heb ook een dakraam met daaronder een vide ontworpen zodat ik in een aantal ruimtes dat anders vrij donker zouden worden daglicht binnenkrijg. Elke keer dat ik het licht NIET hoef aan te doen scheelt weer in de energievraag.

Een andere duurzame maatregel die we nemen is het hergebruik van materialen die we in het huis vinden. Deels zijn dat mooie oude deuren en luiken die een nieuwe bestemming krijgen, maar wie mij volgt op Instagram weet ook dat ik van het oude dak een heleboel piepschuim heb verwijderd. De vorige eigenaar had dat er tegenaan geschroefd als een soort isolatielaag (niet doen, is heel slecht voor je dakconstructie) en ik heb dat de afgelopen week weggehaald en opgeslagen zodat we het straks kunnen hergebruiken onder de nieuwe betonvloer. Dat betekent dat ik het piepschuim niet hoef te storten als afval, maar ook dat ik geen nieuw piepschuim hoef te kopen. Dubbel winst.

Kortom: isolatie, het hergebruik van bestaande materialen en zuinig omgaan met je energie is in dit huis goed geregeld. Nu nog een duurzame bron kiezen om het huis op temperatuur te krijgen. Waar zou jouw voorkeur naar uitgaan?

Filed in // architect Tagged with // achter de schermen, architectuur, binnenkijken, duurzaam, verbouwen

related

verbouwing woonboerderijVerbouwing woonboerderij deel 2: Ze zijn begonnen! Vooruitzien is leuker Onze zomer had een duurzaam tintje verbouwing woonboerderij deel 5: het ontwerp!
155 dagen in de stadstuin
Verbouwing woonboerderij deel 2: Ze

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Janita Stoel, zelfstandig architect én interieurarchitect, werkend vanuit een kantoor aan huis. Werk en leven lopen dan ook dwars door elkaar heen, maar dat vind ik prima. Dat is stoelendansen, dat is mijn blog.

I practice dancing through life as an architect, interior designer and mom, working from my home office.

connect

Categorieën

  • architect
  • blurred lines
  • daily life
  • design
  • elements
  • Geen categorie

Archief

Instagram

COMFORT / Mijn plantenplankje is eraan! Dat gekke COMFORT / Mijn plantenplankje is eraan! Dat gekke baksteentje waarvan de vorige-vorige eigenaar zei dat ik hem precies gebruikte waarvoor hij hem had bedoeld: voor een plant, verdwijnt vandaag achter een geïsoleerde voorzetwand. Ik schreef al eens een blogpost met oude foto's van deze eigenaar, de link staat in mijn bio.
.
Mindere genoegens van een klushuis zijn namelijk kou en tocht. Ik krijg 's ochtends geen chocopasta gesmeerd omdat die keihard wordt in de keuken waar het nog net niet vriest. Vorige week verplaatsten we nog snel de tochtdeur een stuk naar voren zodat de deur naar mijn kantoor in het warme deel van de gang uitkomt in plaats van achter de kierende voordeur. En nu dus deze buitenmuur waar kou vanaf straalt. Tijdelijk, want in de volgende fase gaan we alle muren voorzien van geïsoleerde voorzetwanden. De ah-hoc acties doen me denken aan onze eerste winter hier: voordat het dak vervangen was zagen we ons bouwbudget letterlijk wegvliegen op de gasrekeningen 💸 dus daar moesten we wat aan doen! Maar dat was ook de winter dat we een kleine ijsbaan in de tuin konden bouwen 💙 en dat zullen we altijd koesteren als een prachtige herinnering 💙 Swipe voor een heel blij koppie...
.
#verbouwing #schoolplaat #oudeschoolplaat #kringloopgeluk #multipincandle #koudewinter #stadsboerderij #myinterior #interieurstyling #interior123  #interiordesign #binnenkijken #vtwonen #eclecticdecor #myhometoinspire #instahome #interior4all #wonen #interieur #interior #interiorwarrior #interiordesign #thriftedhome #verbouwing #droomhuis #dreamhouse #droogbloemen #flowersofinstagram  #studiostoelhome #homeinspo #interiorstyling
De regering weet toch wel dat thuiswerken met een De regering weet toch wel dat thuiswerken met een peuter een illusie is hè? Zelfs de 7-jarige die zich redelijk redt met zijn schoolwerk slaat ervoor op de vlucht 🙈
.
Ik heb hier nog niet zoveel over gedeeld omdat het vooral heel verdrietig is. De jongens missen hun vriendjes en juffies heel erg. Ik geef mezelf maar 'vrij' als we geen oppas hebben en het huilen staat me nader dan het lachen door de stress. Niet naar school kunnen is een vrij traumatische ervaring voor het hele gezin.
.
En soms is het grappig hoor, echt waar. Die sommen van tegenwoordig (hoe dan?!), tigmiljoen wachtwoorden die via vijf verschillende kanalen gecommuniceerd worden, ik begrijp de administratieve druk bij scholen intussen wel. Of het nodig en logisch is, is een andere vraag. Als je de rust en energie hebt kunt je er best wat leuks van maken. En na een mislukte dag probeer ik het gewoon opnieuw.
.
Enfin. Ik draai vandaag zoveel mogelijk duimen in de hoop dat de scholen weer open mogen, misschien wel tegen beter weten in. De redenatie dat de scholen dicht zijn gegaan om de ouders te verplichten thuis te werken zit me hierbij nog het meeste dwars....
THE BEST / Goed oud & nieuw vandaag mensen, en nie THE BEST / Goed oud & nieuw vandaag mensen, en niet te lang terugblikken want de energie ligt aan de andere kant van deze nacht ❤
LOVE / Van ons, voor jou. Hele fijne kerstdagen 😘
This error message is only visible to WordPress admins

Blogroll

dietemiet
jo flowers
life of an architect
local milk
maandagdaandag
mme zsazsa
tales from the crib
Foto's, afbeeldingen en tekst zijn van mij, Janita Stoel, tenzij anders aangegeven. Als je iets wilt gebruiken vraag het me dan even en LINK with love.
Tips en links verwijzen naar zaken waar ik zelf ongesponsord enthousiast over ben. Als dat in de toekomst verandert dan laat ik het weten.
De beschreven ontwerpprocessen vertellen nooit het hele verhaal vanwege de privacy van mijn opdrachtgevers. Voor jouw ontwerpvraag zijn ze waarschijnlijk ook niet de beste oplossing.
Wanneer mijn ontwerpen of aanpak je aanspreken dan werk ik graag met je samen. Voor deze en andere vragen kun je me mailen op janita@studiostoel.nl

Copyright © 2023 · Modern Studio Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in