Je zou het vanwege alle regen niet zeggen, maar de grote zomervakantie is (bijna) aangebroken. Voor de kinderen hier is dit de laatste schoolweek. Bijna twee jaar geleden schreef ik een blog over architectuur die je kunt bezoeken op weg naar je vakantieadres in Zuid-Europa. Eigenlijk was dat best een leuke post om nog een keer (in aangepaste vorm) naar boven te halen. Mijn oude blog bestaat namelijk niet meer, of heb ik laten wegzakken in de donkere kelders van het internet. Je kunt hier lezen waarom.
Maar goed, om alvast in de vakantiestemming te komen: bij deze zes fantastische tips van bijzondere architectuur op de routes naar Duitsland, Oostenrijk, Italië of Frankrijk.
Twee projecten dicht bij huis
Ik maakte zelf de afgelopen jaren deze ‘omwegen’ richting Frankrijk en Italië. Als je bijvoorbeeld via Boxmeer of Venlo door het Ruhrgebied reist dan kom je langs Neuss. Hier ontwierp de Japanse architect Tadao Ando in 2004 het Museum Insel Hombroich voor de Stichting Marianne Langen. Tadao Ando put vaak uit de Japanse tradities en in zijn zorgvuldige ontwerpen zie je dat terug in terrassen, veranda’s en binnentuinen. Museum Insel Hombroich is een van de weinig projecten die hij gerealiseerd heeft buiten Japan. Het museum ligt tussen Neuss en Grevenbroich, en die beide plaatsen liggen iets ten zuidwesten van Düsseldorf.
Rij je nog wat zuidelijker, naar het dorpje Wachendorf dat circa veertig kilometer onder Keulen ligt, dan vind je de Brüder Klaus Kapelle van de Zwitserse architect Peter Zumthor. Van buiten is het een hoog vijfhoekig gebouw, maar binnenin maken de harde hoeken ineens plaats voor een golvende ruimte waar licht en geluid worden geabsorbeerd door de textuur van de wanden. De Brüder Klaus Kapelle staat vrij in het landschap iets buiten het dorp.
Twee hele goede redenen om Frankrijk te bezoeken
Ik hou niet zo heel erg van Frankrijk, ik hou meer van Italië. Maar omdat er fantastische architectuur is gebouwd gingen we toch. Wie via Basel naar het zuiden rijdt kan vlak voor Basel even de grens oversteken naar Frankrijk, richting Ronchamp. Hier bouwde Le Corbusier de Notre Dame Du Haut. De invloed van Le Corbusier geldt tot op de dag van vandaag. Zijn vijf punten van architectuur zijn heel elementair en bieden architecten veel vrijheid. In de Notre Dame Du Haut besteedde Le Corbusier veel aandacht aan die dingen die we ‘ervaren’, zoals daglicht dat via de wanden in een zijkapel stroomt, de manier waarop de aanraking van leuningen en deurknoppen voelt en de ervaring en de klank van verschillende materialen op de vloeren zoals steen en hout, om verschillende zones aan te geven.
Vorig jaar kwam ik voor het eerst in het klooster Sainte-Marie de La Tourette van Le Corbusier. Dat ligt in Éveux, ongeveer 15 km ten noordwesten van Lyon. Wanneer je naar Zuid-Frankrijk gaat dan kom je er praktisch langs. Het klooster maakte een onuitwisbare indruk op mij, dat kun je hier lezen. Je kunt dat beter zelf bezoeken en ervaren, want ik vond het klooster echt fenomenaal! Alles wat je als architect moet willen kunnen zit in dit gebouw. Je kunt het niet beschrijven en nauwelijks met foto’s overbrengen, dit moet je gewoon zien.
En nog twee keer Peter Zumthor: in Zwitserland en Oostenrijk
Aan de andere kant van Zwitserland, net over de grens in Oostenrijk, ligt aan de Bodensee de stad Bregenz en het museum Kunsthaus Bregenz van Peter Zumthor.
De plattegrond van het museum bestaat uit een vierkant waarin op enige afstand van de gevel korte en lange wanden zijn geplaatst. Daarachter zitten de trappen, liften en leidingschachten. Het resultaat hiervan zijn heldere ruimtes waar de kunstwerken perfect tot hun recht komen. En de korte en langere wanden geven de ruimtes toch een bepaalde spanning.
Het museum is voorzien van een matglazen gevel dat voor diffuus daglicht zorgt. Hierdoor kunnen mensen buiten het museum de bezoekers binnenin zien bewegen.
Een ander project van Zumthor vind je tussen Como en Bregenz, maar dan erg verstopt tussen de skigebieden van Zwitserland. De indrukwekkende Therme Vals. Geen project waar je makkelijk heen rijdt, maar dat is het dubbel en dwars waard.
De natte onderdelen van de thermen zijn geconcentreerd rond één vierkant bad. Elke functie, zoals bijvoorbeeld het hete bad en de regendouches hebben een eigen vormgegeven ruimte rondom dat centrale bad. Door de ordening van deze verschillende ruimtes, de toepassing van natuursteen en de manier waarop Zumthor het gebouw verlicht geeft je een onderaardse en mystieke ervaring. Alsof je in een prachtig uitgehouwen grot zit, voor ultieme rust en ontspanning.
De weg er naar toe is wel een beetje een uitdaging. Je moet daarvoor de A13 nemen tussen Bregenz en Como en dan ter hoogte van Chur afslag 18 tot in Ilanz. Daar sla je af in zuidelijke richting voor de indrukwekkende rit naar Vals. Vanaf Chur is het ongeveer een uur en een kwartier rijden.
En wat te bezoeken in Italië?
Zelf hebben we nog helemaal geen plannen en dus ook geen routes en doelen. Iemand nog fijne architectuurtips voor mij in de buurt van Florence en Toscane? Tips over leuke restaurantjes, stadjes en dat soort zaken zijn ook welkom!
En ik zou het heel tof vinden om het nog even te horen wanneer je iets hebt bezocht naar aanleiding van deze post : )
Geef een reactie