Het is als architect makkelijker om over andere projecten te schrijven dan over het ontwerp van de verbouwing van onze eigen woonboerderij. Maar als iedereen op instagram je tijdelijk interieur ontzettend blijkt te waarderen wordt het tijd voor een toelichting. Voordat je denkt dat die donkere deuren en de beige gordijnen OOK bij het ontwerp horen. Op social media heb ik al wat van de verbouwing laten zien maar nog nooit in een blogpost. Daarom trap ik vandaag af met ons tijdelijke interieur.
Bouwvoorbereiding
We hebben welgeteld drie muren en één plafond wit geschilderd voordat we hier zijn gaan wonen. Alle muren, plafonds en vloeren die je op de foto’s ziet worden nog vernieuwd tijdens de verbouwing. Maar voordat het zover is zijn we nog wel even bezig. Eerst gaat het dak er nog helemaal af zodat die geïsoleerd kan worden. Daarna werken we naar beneden toe met de opbouw van de boerderij. Het isoleren van het dak is ook de reden dat we nog niet zijn begonnen. We wilden de slaapkamer deze winter graag sneeuwvrij houden. We zitten nu in de fase van de bouwvoorbereiding. Er wordt aan gerekend, we zijn de materialen en installaties aan het uitzoeken en de kosten van de verbouwing.
Het technische stuk
Ik schreef in een eerdere post over duurzame installaties al dat we een finoven willen plaatsen met een warmtewisselaar. We zoeken nu nog een alternatieve warmtebron voor het warme water omdat je niet altijd je kachel stookt. Ik heb ons huis ook geanalyseerd om te kijken wat het feitelijk nodig heeft aan isolatie. Een gedeelte van de boerderij staat vrij maar de stukken die grenzen aan de buren hoeven natuurlijk minder goed geïsoleerd te worden. Ook moeten we opnieuw het leidingverloop van de elektrische installaties bepalen en vanwege de nieuwe indeling ook de lichtpunten, schakelaars en stopcontacten. Het hoort natuurlijk gewoon bij het werk van een architect, maar door dit huis heb ik bij dit huis de kans heel diep in de materie te duiken en dat is vreselijk leuk.
De techniek die bij de verbouwing komt kijken is een hoofdstuk apart. Ik heb een concept bedacht voor de installatietechniek en daarin onderzoek ik nog verschillende scenario’s. Het maakt het makkelijker om een keuze te maken die past bij onze energievraag en het bouwbudget. De kosten die bij een verbouwing komen kijken zijn belangrijk, maar nu loop ik alweer op de zaken vooruit. Zie hier ons nieuwe huis met een tijdelijke interieur:
De foto hierboven is van het moodboard dat ik maakte voordat we gingen verhuizen. De okergele bank en het offwhite cocktailstoeltje hadden we al. De deuren in het huis zijn donkerbruin en een aantal wanden is in deze kleur groen geschilderd. Ik heb er antraciet aan toegevoegd, net als blauw en groen in dezelfde heldere kleuren als de gele bank. Zo krijg je zonder al te veel inspanning en kosten een mooi geheel.
Stijlkenmerken
Ons interieur is een mix van vintage, marktplaats en design. Spullen die we in de loop van de jaren hebben verzameld en waarvan een groot deel in de opslag staat. Nu de indeling definitief is kan ik me gaan bezighouden met de inrichting en weet ik straks precies wat we nog nodig hebben. Ik kan het dan alleen nog even niet kopen omdat we er nu echt nog geen plek voor hebben en dat is moeilijk!
Op de schets hierboven zie je de keuken en de plek van de finoven. De indeling van de ruimtes is definitief en nu kan ik me bezighouden met de details per ruimte. Na vandaag ga ik een post schrijven over de nieuwe indeling van onze woonboerderij en deze details.
Het onderzoek dat ik heb gedaan naar een alternatieve duurzame warmtebron en alle andere technische dingen komt daarna nog aan de beurt.
Geef een reactie