Sinds vorig jaar ben ik één van de leden van de Monumentenraad in Kampen. Nadat ik van drie verschillende mensen had gehoord dat er een vacature vrijkwam en dat dit echt iets voor mij zou zijn heb ik gesolliciteerd en voilà.
Ik ben gek op onze stad. Op de oude binnenstad met al die schitterende steegjes en panden en de ligging aan de rivier. Hoe de stad zich stedenbouwkundig langs de rivier heeft ontwikkeld richting Brunnepe in het noorden en de mooie jaren ’30 woonwijk Kampen Zuid. Ik houd van deze leefomgeving en ik voel me ook bevoorrecht dat ik in de oude binnenstad kan wonen en werken. Elke dag langs deze geschiedenis wandelen, terwijl je gewoon je boodschappen doet of je kind naar school brengt, is een feest.
Enfin. Ik hoop dat ik met mijn kennis van duurzame monumentenzorg en mijn blik op de stad als geheel een goede bijdrage kan leveren. Ik doe het graag; werken aan een mooie binnenstad waar het fijn wonen en recreëren is.
stad vol monumenten
De gemeente Kampen is rijk aan cultureel erfgoed op allerlei gebied. Daarom heeft het college van burgemeesters en wethouders de Monumentenraad aangesteld om gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen over het behoud van dit culturele erfgoed.
Ons culturele erfgoed staat sindsdien altijd in mijn agenda. Overal kan ik ideeën opdoen waar we wat mee zouden moeten of kunnen. Die onderwerpen bespreken we veelal onderling en we komen drie keer per jaar bij elkaar voor de formele vergadering.
excursie
Daarnaast gaan we één keer per jaar met elkaar op excursie in Kampen, bijvoorbeeld langs actuele restauratieprojecten of binnen een bepaald thema. De laatste keer bezochten we drie monumenten die recent zijn gerestaureerd en een bijzondere schatkamer.
De monumentale schoorsteen zoals dat hierboven staat in het voormalig pesthuis vind ik zo mooi! Vroeger waren deze haarden natuurlijk echt noodzakelijk en dit is een grote geweest. En de vormen en verfkleuren hierboven zijn prachtig! Dit sleutelstuk is een (hard)houten ondersteuningsconstructie die werd toegepast aan de onderzijde van de balken. Ik weet niet uit welk gebouw dit sleutelstuk komt, daarvoor kun je de vlogs van Erfgoedchick bekijken.
Bijzonder is zo’n gemeentelijk depot wel, het is onvoorstelbaar wat hier allemaal ligt opgeslagen, deze tabaksbladeren lagen er bijvoorbeeld ook. En een poppenhuistrappetje waarvan het waarom me nog steeds bezig houdt.
Voor de Broederpoort zoekt men nog een nieuwe bestemming. Op dit moment wordt het alleen gebruikt als trouwlocatie. Dat is toch wel jammer als je deze prachtige torenkamer ziet. Stel dat er een mooi restaurant in zou komen, dan zit je toch prachtig en intiem in één van deze torenkamers met uitzicht op het park? Ik zie zo een bijzonder hoekje in een restaurant voor me.
Op de foto hieronder sta ik bovenop het gewelvenplafond van de Sint-Annakapel! En daarna zijn we nog hoger geklommen tot in de nok. Zo fantastisch om te zien hoe ze die houten constructies eeuwen geleden hebben gebouwd. De kerk is gebouwd aan het eind van de vijftiende eeuw en in 1823 kwam er een verbouwing tot stand, waarbij de gewelven gesloopt zijn en de meeste vensters dichtgemetseld werden. Deze dichtgemetselde vensters zie je op deze foto links en achterin.
De Sint-Annakapel is recent gerestaureerd en geschikt gemaakt voor evenementen zoals vergaderingen, workshops, presentaties et cetera. Zeker een bezoek waard. En het blijft natuurlijk een prachtige locatie voor een trouwfeest! Deze kleine kerk is al een prachtig voorbeeld van een mooie herbestemming.
Geef een reactie