Als architect houd ik van lijstjes en structuur en een planning, maar meer nog houd ik van koken en van variatie in de keuken. En ja, soms, vaak, maak ik ook lijstjes voor mijn gewone leven. Jaren geleden stond ik dagelijks om vijf uur met mijn handen in het haar omdat ik niet wist wat ik nu weer zou koken. Met als frustrerend gevolg dat ik telkens teruggreep op enkele succesrecepten, vaak pasta, want het moeten bedenken, kopen en koken van de maaltijd kostte al tijd genoeg. En daarom begon ik weekmenu’s te maken.
Het idee is simpel. Eén keer per week ga je even zitten om voor de daaropvolgende week te bedenken wat je gaat eten. De voordelen zijn namelijk schier eindeloos:
- NOOIT meer ah-hoc moeten besluiten wat je gaat eten, dat is killing voor je kookaspiraties.
- Meer nieuwe recepten uitproberen (hier tenminste één nieuw gerecht per week).
- Tijdswinst: één keer nadenken, één keer boodschappen doen en elk weekmenu kun je natuurlijk ook weer recyclen voor de ultieme tijdsbesparing.
- Kookboeken lees je niet alleen meer voor de leuk, nu ook voor het algemeen nut.
- Minder verspilling: al het eten waar je maar een beetje van hoeft te gebruiken kun je een volgende dag opmaken. En vaak kook ik bewust wat extra zoals rijst voor een supersnelle nasi. Twee keer tijdswinst dus!
Vrijheid binnen de lijntjes
Ik dacht lange tijd dat ik een beetje doorsloeg in mijn controlfreakyness omdat ik nogal eens meewarige blikken kreeg als ik vertelde over mijn weekmenu’s. Maar ik voel me juist hartstikke vrij als er een paar banale dingen des levens zijn geregeld. Zoals de vraag: wat eten we vanavond? En ik plan de week niet van maandag tot en met zondag, want je weet nooit wat de week brengt. Ik plan (op vrijdag en vrijdag is pizza-dag) van zaterdag tot en met woensdag omdat er altijd wel een avond is die anders gaat dan gedacht. De planning laat zich dan makkelijk doorschuiven en dingen zijn natuurlijk altijd uitwisselbaar. Kortom, ik ben een overtuigd weekmenu-planner en naar nu blijkt ook helemaal niet alleen!
De blog van Mme Zsazsa
Mme Zsazsa van de gelijknamige blog schreef er pasgeleden ook over (met nog meer argumenten), maakte een mooie weekmenu-kalender (voor een heel jaar en met alle seizoen groentes er op, je kunt hem downloaden op haar blog) én ze startte een Facebookgroep met inmiddels bijna drieduizend leden. Die groep is zelfs nog slimmer bedacht dan de weekmenu ruilpoging die ik ooit ondernam!
Mocht je nou zelf niet houden van het bedenken, maar je ziet wel de voordelen van een weekmenu dan kun je daar altijd even gaan even spieken. De menu’s zijn zelfs gecategoriseerd naar #kidsproof #veggie #flexi en #boerenkost. Dat is Belgisch voor Hollandse pot.
Mijn weekmenu’s schrijf ik nu nog op allerlei snippers papier, maar dat kan veel mooier op de kalender van Mme Zsazsa!
Zelf beginnen te variëren
Wil jij ook beginnen met het maken van weekmenu’s maar je weet niet hoe je variatie krijgt? Deel je week dan eens globaal in naar het soort eten, bijvoorbeeld twee keer vegetarisch, twee keer vlees en een keer vis. Of kies per dag uit Italiaans, Aziatisch, Hollandse pot en Mexicaans. Je kunt ook de insteek maken met behulp van de kleur van je groentes, dus groen, rood, oranje, geel, wit enzovoort. Die indeling is eigenlijk het leukste om te doen, je bent visueel ingesteld of niet. Liefst zoveel mogelijk binnen de seizoen groenten natuurlijk en daarvoor is de kalender van Mme Zsazsa weer superhandig.
Zelf eten we flexi. Ongeveer twee keer vegetarisch, twee keer vlees en een keer vis. Wel beduidend minder Italiaans dan mijn weekmenu’s van 2015. Vegetarisch eten was (en is!) voor mij een ontdekkingstocht en tips zijn altijd welkom. Zeker nu de peuter zegt geen groentes meer te lusten. Hieronder staan mijn recent ontdekte succesrecepten. Niet perse vegetarisch.
Supersnelle nasi
Ingrediënten:
- kruidenmix
- een ui
- het pepertje uit het groentepakket
- een teentje knoflook
- een centimeter verse gember
- spekreepjes
- kipstukjes
- een pakket voorgesneden groenten
- gekookte rijst
Als de rijst al gekookt is kan dit met een kwartier op tafel staan. De kruidenmix maakte ik aan de hand van een recept van Puur Gezond, maar dan zonder gemberpoeder want die doe ik er vers bij.
Bak de spekreepjes uit in een koekenpan en fruit in een grote pan de fijngesneden ui, peper (zonder zaadjes), knoflook en gember tot de ui glazig ziet. Roer er een eetlepel kruidenmix door en daarna de kipstukjes. Bak deze gaar. Voeg daarna de uitgebakken spekreepjes en het ei toe en bak dit op laag vuur tot het ei gestold is. Hou de taugé uit het groentepakket even apart en bak de andere groentes een paar minuten mee. Daarna de gekookte rijst meebakken tot het warm is. Voeg in de laatste minuten de taugé toe.
Lekker met satésaus, wat zuur, kroepoep, gebakken eitjes of repen omelet en komkommer, maar zonder dat alles kan ook.
Lauwwarme aardappelsalade met gerookte zalm
Een paar weken geleden stond het voor het eerst op tafel, maar het was een instant succes! Het recept komt uit de Allerhande en het duurt iets langer om klaar te maken dan aangegeven staat. Ik heb het recept een beetje aangepast en ben er ongeveer twintig minuten mee bezig.
Ingrediënten:
- 500 gram krieltjes
- 300 gram tuinerwten uit de vriezer
- scheutje witte wijnazijn
- 3 eetlepels yoghurt
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel olijfolie
- 100 gram augurken in stukjes
- 3 plakken gerookte zalm op kamertemperatuur
Kook de krieltjes in 10 minuten gaar en de tuinerwten zoals de verpakking aangeeft. Klop ondertussen een dressing van de yoghurt, mayonaise, olijfolie en de witte wijnazijn. Breng op smaak met wat peper en zout. Giet de krieltjes af, laat een beetje afkoelen en halveer ze. Meng daarna de erwten, krieltjes, dressing en augurken door elkaar en verdeel de salade over de borden. Leg op elk bord een plak gerookte zalm.
Als wij dit als hoofdgerecht eten is het genoeg voor ons en de peuter.
Pompoensoep
Het allerlekkerste recept is van Jamie maar omdat ook zijn ‘supersnelle’ gerechten toch al gauw een uur of zelfs twee werk zijn doe ik hierbij een simpele versie.
Ingrediënten:
- een pompoen, geschild en in stukken
- een ui
- een teentje knoflook
- een blaadje laurier
- olijfolie
- ongeveer 700 milliliter groentebouillon
- lekker brood
Fruit de ui met de knoflook glazig in wat olijfolie. Voeg daarna de pompoen, de bouillon en het laurierblaadje toe en laat het ongeveer een half uur koken. Laurierblaadje verwijderen en daarna met een staafmixer pureren of in een hittebestendige glazen blender. In de borden afmaken met wat versgemalen peper en serveren met brood.
Soep met brood staat hier vaak op tafel voor de vegatarische dag, dus je begrijpt dat ik voor vegetarische recepten nog wel wat inspiratie kan gebruiken.
Maak jij ook weekmenu’s en welke recepten komen regelmatig terug?
Geef een reactie