Stoelendansen

blurred lines between life and architecture

  • about
  • architectenbureau

verbouwing woonboerderij deel 6: daglicht en zonnepanelen

17 februari 2019 by janita // 1 Comment

Dit jaar hebben wij voor het eerst zonnepanelen op ons dak en na een hele mooie zomer en een goed najaar zakte de opbrengst in december en januari tot een absoluut dieptepunt. Wat een deprimeerde winter zeg, ik kon de grijze luchten wel wegkijken.

Dit weekend was het dan ook dubbelop feest. Aan de ene kant schoot de opbrengst weer omhoog, en hoe fijn is het wanneer de zon-gewassen wasjes weer in de zon kunnen drogen!

Wat is nu genoeg opbrengst?

Dat verschilt per huishouden. Een gemiddeld huishouden verbruikt gemiddeld zo’n 3.500 kWh aan elektriciteit per jaar. Om dit verbruik op te wekken heb je z’n 15 à 16 zonnepanelen nodig. Maar als  je een elektrische auto wilt opladen dan moet je dat verbruik er natuurlijk nog bij optellen. Als je weet hoeveel je auto verbruikt per kilometer en hoeveel kilometer je rijdt dan is het een relatief eenvoudig rekensommetje, maar gemiddeld mag je uitgaan van 8 à 9 zonnepanelen extra.

20190217_zonnepanelen (1)

Wij, een gemiddeld gezin waarvan er één vanuit huis werkt en (nog) niet in het bezit van een elektrische auto, wekken met onze 8 zonnepanelen ongeveer 60% van ons elektriciteitsverbruik op.

De techniek in de meterkast

De stroom van de zonnepanelen wordt via de omvormer aan het elektriciteitsnet geleverd. Je bent dus eigenlijk een kleine leverancier van groene stroom. Voor deze omvormer heb je een vrije groep nodig in je meterkast. Een belangrijk aspect is je huidige hoofdaansluiting. In Nederland is de reguliere aansluiting meestal gezekerd met 25A, 35A of 40A. In de regel moet een groep een factor 1,6 lager zijn dan de hoofdaansluiting. Een rekensommetje leert dat je bij een 40A hoofdaansluiting maximaal 40/1,6 = 25A op een groep mag aansluiten. Het vermogen dat je daarop mag aansluiten is vervolgens 25A * 230V = 5.750 Watt. In sommige gevallen kan het dus lonen om voor een 3-fases aansluiting van 3x25A te kiezen. Het vastrecht van 1x40A en 3x25A is namelijk net zo duur. Daarboven gaat dat wel rap omhoog en ben je zomaar 600 euro per jaar extra kwijt, alleen al aan vastrecht.

Het is daarom in sommige gevallen gunstiger om de zonnepanelen in oost-west richting te leggen. Het rendement over de dag is dan beter verdeeld én je kunt een lichtere omvormer kiezen. De totale opbrengst is wel iets lager.

Optimale oriëntatie voor zonnepanelen

Zeker bij platte daken kan een oost-west opstelling gunstiger uitpakken. Hierbij liggen de panelen vrij plat tegen elkaar aan in een omgekeerde V-vorm. De helingshoek is bij deze opstelling ongeveer 10% en daarom kan bijna het hele dakoppervlakte bedekt worden met zonnepanelen.
Bij een oriëntatie op het zuiden is er meer sprake van schaduw op de panelen (door het voorstaande paneel) zodat er minder zonnepanelen geplaats kunnen worden. Op oost-west is de opbrengst per paneel dan misschien wel lager, zodra er in deze opstelling meer panelen geplaatst kunnen worden is dat een mooie compensatie. Ook wanneer je geen dak op het zuiden hebt zijn zonnepanelen het overwegen waard.

20190217_zonnepanelen (2) 20190217_zonnepanelen (3a)

Onze panelen liggen op zuidwest en dan ook nog tussen twee daken in. Niet de meest ideale opstelling, maar omdat wij binnen een beschermd stadsgezicht wonen was dat de enige optie. In ons geval is het handig om zonnepanelen met optimizers te nemen. Wanneer er dan schaduw valt op één paneel gaat niet gelijk de hele opbrengst van alle zonnepanelen naar beneden.

Binnen het beschermde stadsgezicht van de binnenstad zijn de regels zo dat de zonnepanelen niet zichtbaar mogen zijn vanaf de straat en vanaf de torens. Precies deze maand is de gemeente echter begonnen met te onderzoeken op welke wijze deze regels versoepeld kunnen worden omdat het anders voor bewoners van de binnenstad wel erg ingewikkeld wordt om iets aan duurzaamheid te doen. Wij hebben zelf gekozen voor all-black panelen die in het dak zijn gelegd in plaats van erop, dat vonden wij het minst storend.

Begin met besparen

Op zich hadden wij nog wel twee extra panelen kunnen plaatsen, maar je moet je ook altijd afvragen hoe het zit met je elektriciteitsverbruik. In onze boerderij, onder een grote kap, dringt niet overal daglicht door. Daarom hebben we gekozen voor een groot dakraam in plaats van twee extra zonnepanelen. Met de vide daaronder brengt dat voldoende daglicht op de verdieping en zelfs tot en met de begane grond. Door het dakraam en het vide krijgen ook de gang en het toilet voldoende daglicht en kan ik allerlei ruimtes natuurlijk ventileren. Elke keer dat we het licht of de mechanische afzuiging niet aan hoeven te doen besparen we stroom.

20190217_zonnepanelen (5)

Kijk eens naar manieren waarop je kunt besparen, bijvoorbeeld door je oude koelkast toch eens in te ruilen voor een nieuw en zuinig exemplaar. Of bespaar op gas door betere isolatie, want aan de bespaarkant valt ook nog een wereld te winnen.

Meer lezen kan op:

Verbouwing woonboerderij deel 1: Ons tijdelijke hipster interieur
Verbouwing woonboerderij deel 2: Ze zijn begonnen!
Verbouwing woonboerderij deel 3: Oude foto’s
Verbouwing woonboerderij deel 4: Houten huis
Verbouwing woonboerderij deel 5: Het ontwerp

Filed in // architect Tagged with // architectuur, duurzaam, ontwerpen, tips, verbouwen, woonboerderij

related

Warmtepomp voor duurzame warmte architect Kampen Zwolle verbouwen checklist uitbreidingchecklist verbouwen duurzaam verbouwenZoeken naar een duurzame warmtebron: voorbij de impasse verbouwing woonboerderijVerbouwing woonboerderij deel 2: Ze zijn begonnen!
verbouwing woonboerderij deel 5: het
badkamerontwerp, update 7 verbouwing woonboerderij

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Janita Stoel, zelfstandig architect én interieurarchitect, werkend vanuit een kantoor aan huis. Werk en leven lopen dan ook dwars door elkaar heen, maar dat vind ik prima. Dat is stoelendansen, dat is mijn blog.

I practice dancing through life as an architect, interior designer and mom, working from my home office.

connect

Categorieën

  • architect
  • blurred lines
  • daily life
  • design
  • elements
  • Geen categorie

Archief

Instagram

COMFORT / Mijn plantenplankje is eraan! Dat gekke COMFORT / Mijn plantenplankje is eraan! Dat gekke baksteentje waarvan de vorige-vorige eigenaar zei dat ik hem precies gebruikte waarvoor hij hem had bedoeld: voor een plant, verdwijnt vandaag achter een geïsoleerde voorzetwand. Ik schreef al eens een blogpost met oude foto's van deze eigenaar, de link staat in mijn bio.
.
Mindere genoegens van een klushuis zijn namelijk kou en tocht. Ik krijg 's ochtends geen chocopasta gesmeerd omdat die keihard wordt in de keuken waar het nog net niet vriest. Vorige week verplaatsten we nog snel de tochtdeur een stuk naar voren zodat de deur naar mijn kantoor in het warme deel van de gang uitkomt in plaats van achter de kierende voordeur. En nu dus deze buitenmuur waar kou vanaf straalt. Tijdelijk, want in de volgende fase gaan we alle muren voorzien van geïsoleerde voorzetwanden. De ah-hoc acties doen me denken aan onze eerste winter hier: voordat het dak vervangen was zagen we ons bouwbudget letterlijk wegvliegen op de gasrekeningen 💸 dus daar moesten we wat aan doen! Maar dat was ook de winter dat we een kleine ijsbaan in de tuin konden bouwen 💙 en dat zullen we altijd koesteren als een prachtige herinnering 💙 Swipe voor een heel blij koppie...
.
#verbouwing #schoolplaat #oudeschoolplaat #kringloopgeluk #multipincandle #koudewinter #stadsboerderij #myinterior #interieurstyling #interior123  #interiordesign #binnenkijken #vtwonen #eclecticdecor #myhometoinspire #instahome #interior4all #wonen #interieur #interior #interiorwarrior #interiordesign #thriftedhome #verbouwing #droomhuis #dreamhouse #droogbloemen #flowersofinstagram  #studiostoelhome #homeinspo #interiorstyling
De regering weet toch wel dat thuiswerken met een De regering weet toch wel dat thuiswerken met een peuter een illusie is hè? Zelfs de 7-jarige die zich redelijk redt met zijn schoolwerk slaat ervoor op de vlucht 🙈
.
Ik heb hier nog niet zoveel over gedeeld omdat het vooral heel verdrietig is. De jongens missen hun vriendjes en juffies heel erg. Ik geef mezelf maar 'vrij' als we geen oppas hebben en het huilen staat me nader dan het lachen door de stress. Niet naar school kunnen is een vrij traumatische ervaring voor het hele gezin.
.
En soms is het grappig hoor, echt waar. Die sommen van tegenwoordig (hoe dan?!), tigmiljoen wachtwoorden die via vijf verschillende kanalen gecommuniceerd worden, ik begrijp de administratieve druk bij scholen intussen wel. Of het nodig en logisch is, is een andere vraag. Als je de rust en energie hebt kunt je er best wat leuks van maken. En na een mislukte dag probeer ik het gewoon opnieuw.
.
Enfin. Ik draai vandaag zoveel mogelijk duimen in de hoop dat de scholen weer open mogen, misschien wel tegen beter weten in. De redenatie dat de scholen dicht zijn gegaan om de ouders te verplichten thuis te werken zit me hierbij nog het meeste dwars....
THE BEST / Goed oud & nieuw vandaag mensen, en nie THE BEST / Goed oud & nieuw vandaag mensen, en niet te lang terugblikken want de energie ligt aan de andere kant van deze nacht ❤
LOVE / Van ons, voor jou. Hele fijne kerstdagen 😘
This error message is only visible to WordPress admins

Blogroll

dietemiet
jo flowers
life of an architect
local milk
maandagdaandag
mme zsazsa
tales from the crib
Foto's, afbeeldingen en tekst zijn van mij, Janita Stoel, tenzij anders aangegeven. Als je iets wilt gebruiken vraag het me dan even en LINK with love.
Tips en links verwijzen naar zaken waar ik zelf ongesponsord enthousiast over ben. Als dat in de toekomst verandert dan laat ik het weten.
De beschreven ontwerpprocessen vertellen nooit het hele verhaal vanwege de privacy van mijn opdrachtgevers. Voor jouw ontwerpvraag zijn ze waarschijnlijk ook niet de beste oplossing.
Wanneer mijn ontwerpen of aanpak je aanspreken dan werk ik graag met je samen. Voor deze en andere vragen kun je me mailen op janita@studiostoel.nl

Copyright © 2023 · Modern Studio Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in