Nu de betonvloer is gestort kunnen we eindelijk beginnen met het opbouwen van de badkamer. Eigenlijk had hij deze maand klaar moeten zijn, maar we lopen een paar weken uit. Dat is niet erg, ik kom daar straks nog even op terug. Voordat we het over de bouw en planning gaan hebben deel ik eerst het badkamerontwerp met jullie, want mooi wordt het zeker!
Hieronder zie je het moodboard en de stand van zaken gisteren:
De afgelopen maanden is er veel werk verzet voordat we überhaupt aan de badkamer konden beginnen. In het kort: de balklaag in de vloer moest verdubbeld worden en daarvoor moest er een kolom verplaatst worden. Die op zijn beurt weer een nieuwe voet moest krijgen op funderingsniveau en een koppelplaat van de grote stalen balk midden onder de houten balklaag moest ook nog afgelast worden. Dat had allemaal wat meer voeten in de aarde dan deze alinea, iedereen die aan het verbouwen is (geweest) weet dat.
Het merendeel van dat werk was nodig vanwege de flagstone vloer waarop ik hopeloos verliefd ben geworden. Het punt met die flagstones is dat ze tachtig kilo per vierkante meter wegen. Dat gewicht komt dus nog bovenop dat van de betonvloer, een bad en waarschijnlijk in de toekomst een flink buffervat.
Het ontwerp van onze badkamer
Vandaag deel ik het badkamerontwerp. De ruimte is langwerpig, ongeveer viereneenhalf bij tweeëneenhalve meter. Van links naar rechts zie je een dubbele wastafel, het toilet, een bad en daarnaast een dubbele douche. De ruimte daarnaast, helemaal rechts, is de technische ruimte. We hebben bij het vervangen van ons dak de bestaande ketel al verplaatst en de technische ruimte is groot genoeg om in de toekomst ook met andere, meer duurzame, warmtebronnen uit te kunnen breiden.
Dat het wastafelmeubel op deze plek zit en de douche aan de andere kant heeft te maken met onze slaapkamer die aan de muur van de wastafel grenst. Met deze indeling ervaar je geen geluidsoverlast als iemand staat te douchen. Daarnaast zitten de douche en de warmwaterbron zo kort mogelijk bij elkaar om zo min mogelijk water te verspillen.
In de badkamer wil ik graag een vakantiegevoel ervaren, maar hoe geef je dat vorm? Niet extreem luxe, zoals een chique en-suite badkamer bij een romantische hotelkamer, wél een badkamer die van alle gemakken is voorzien en die ons het gevoel geeft dat wel buiten in de natuur zijn. Alsof we aan het kamperen zijn. Het spantbeen met de grote houten balk blijft daarom natuurlijk in het in het zicht en er komen planten in! Net als kleur zoals zeegroen en een mooie grijsblauw voor het wastafelmeubel.
Maar de echte eyecatcher wordt een natuurstenen vloer. Je kent vast wel die douchevloeren met kiezels. De flagstone vloer is eigenlijk hetzelfde idee, met het voordeel dat je deze vloer prima in de hele badkamer kunt leggen. Je ziet ze vaak bij sauna’s omdat ze stroef zijn en antibacterieel. Ik vind het wel spannend hoor, want zou dat echt goed gaan in de badkamer van ons mannenhuishouden? Tegelijkertijd vind ik dat ik moet durven experimenteren in ons eigen huis. En wat is het ergste dat er kan gebeuren?
Badkamermeubels
We hebben zelf al jaren een Godmorgon wastafelmeubel van de Ikea en die bevalt zo goed dat we hem zelfs van ons oude huis hebben mee verhuisd naar dit huis. Voor de nieuwe badkamer plaatsen we er drie naast elkaar dus hadden we er nog twee nodig. Ik heb heel lang op marktplaats gezocht omdat ik er toch andere frontjes en een blad op maak, maar dat is jammer genoeg niet gelukt, alles was te ver weg.
Alsof we buiten aan het kamperen zijn, dat gevoel ligt in ons badkamerontwerp, maar dan wel van alle gemakken en luxe voorzien.
Het sanitair komt van Villeroy en Boch want dat heeft van die mooie eenvoudige vormen zonder veel poespas. De douchesets worden opbouw omdat ik, heel pragmatisch, een losse hoofddouche wil naast de regendouche. Dan kan ik ook douchen zonder mijn haar nat te maken.
Geen plan zonder planning
Tot slot nog even over de planning. Ik had al gezegd dat we uitlopen met de badkamer en dat heeft verschillende redenen. Ik heb momenteel erg veel werk waardoor René veel alleen moet doen. En het werk dat gedaan moest worden voordat we überhaupt aan de badkamer konden beginnen was ook niet mis. Daarnaast vergeten we soms dat we echt aan het opbouwen zijn vanuit het niets. Voordat we aan de badkamer begonnen was het een kale en lege ruimte onder een groot dak. Alles moet gedaan worden, van een nieuwe balklaag in het plafond tot en met de afdracht op funderingsniveau. Wanden, vloeren, al het installatiewerk. Er komen nogal wat wandtegels op en niet alles is recht en haaks. Dan nog die zware vloer waarvoor je misschien ook wel twee volle dagen moet uittrekken. En we bouwen niet alleen een badkamer, maar tegelijkertijd de technische ruimte.
Een planning is echter wel belangrijk en richtinggevend. We moeten zorgen dat we op tijd de juiste materialen bestellen. Niet te vroeg want dan staat het in de weg, maar natuurlijk ook niet te laat. En we kunnen veel, maar stukadoren is niet ons ding dus een stukadoor moeten we ook inplannen. Tegelijkertijd zijn we bezig met de voorbereiding van het volgende deelproject omdat we daarbij nog meer afhankelijk zijn van andere mensen.
Voor en na de zomer
Er staan nog twee belangrijke stappen op de planning vóór de zomer: het storten van de betonvloer aan de voorkant van het huis. Compleet met isolatie en voorzien van al het leidingwerk. Daarop bouwen we een nieuw toilet en de nieuwe trap en als we een tijdelijke keuken hebben ingericht verhuizen we naar de voorkant van het huis.
Daarna kunnen we de achterkant van het huis strippen, de oude badkamer, het toilet en de trap slopen zodat de nieuwe constructie aangebracht kan worden. Deze twee stappen zijn nodig om na de zomer de betonnen vloer in de rest van het huis te storten en daarop de nieuwe keuken te plaatsen. Dan hebben we alle leefruimtes voor de volgende winter binnen de boerderijmuren, want nog een winter koken in het ongeïsoleerde voormalige melkkoelhuisje zie ik niet zitten. Het zijn nog grote stappen die ons te wachten staan, daarom plannen we ook wekelijks een overleg over de stand van zaken, die verwachtingen die we hebben ten aanzien van ons huis en elkaar en de spullen die we moeten bestellen zodat we vlot door kunnen werken. Eigenlijk zoals je een overleg met een aannemer zou plannen.
Een wekelijks overleg is denk ik de belangrijke tip die ik je mee wil geven als je samen gaat verbouwen. Spreek jezelf uit want anders is zo’n monsterklus echt een relatie-killer. En dat is het nooit waard.
Hier kun je lezen hoe wij alles stap voor stap doen:
Verbouwing woonboerderij deel 1: Ons tijdelijke hipster interieur
Verbouwing woonboerderij deel 2: Ze zijn begonnen!
Verbouwing woonboerderij deel 3: Oude foto’s
Verbouwing woonboerderij deel 4: Houten huis
Verbouwing woonboerderij deel 5: Het ontwerp
Verbouwing woonboerderij deel 6: Daglicht en zonnepanelen
Geef een reactie